Historie

G.S.V.V. Kroton bestaat al meer dan 56 jaar en is daarmee de oudste studentenvolleybalvereniging van Groningen! De vereniging is ontstaan uit een subvereniging van Albertus Magnus, de sportcommissie S.S.C. Kroton, en is opgericht op 4 juni 1964. Waarom de vereniging de naam Kroton draagt, is nog steeds niet met zekerheid te zeggen, maar het staat vast dat we niet vernoemd zijn naar een kamerplant met toevallig dezelfde naam. In het jubileumboek van Albertus Magnus "Ora et Bibe" (1896-1996: honderd jaar geschiedenis van R.K.S.V. Albertus Magnus) staat vermeld dat S.S.C. Kroton is vernoemd naar een Griekse atleet die als jongetje al een kalf en als een volwassene een stier boven het hoofd kon tillen.

In het begin bestond de vereniging uit slechts een herenteam, maar al snel kwam hier een damesteam bij en in de jaren die daar op volgden kreeg de vereniging steeds meer leden. Naarmate het ledenaantal groeide, werden de leden ook steeds actiever en ontstond er een verenigsingsverband waarbij er ook buiten het volleyballen om activiteiten werden georganiseerd. Daarnaast werd er een clubblad uitgegeven, werden de eerste commissies opgericht en bestond er een heus Krotonlied. Het gezellige karakter die de vereniging vandaag de dag nog kent, komt dus al uit een ver verleden. In het jaar 1983 scheidden de wegen tussen G.S.V.V. Kroton en Albertus Magnus, vanaf dit jaar is G.S.V.V. Kroton een zelfstandige studentensportvereniging. Echter kent de vereniging vandaag de dag nog wel een damesteam voor Albertianen, wat een leuke knipoog is naar ons gezamenlijke verleden.

Je kunt Krotonners al jarenlang herkennen aan hun rood-groene wedstrijdoutfit, waar vandaag de dag het logo van onze stamkroeg café De Doos en ALV-locatie Land van Kokanje op prijkt. Deze outfits zijn vaak op zaterdag te bewonderen in de oude vertrouwde HG-hal. Hoewel we in het verleden op verschillende locaties onze wedstrijden hebben gespeeld, spelen we sinds 1992 al onze wedstrijden op de ACLO - het sportcentrum voor studenten.

Dat gezelligheid voorop staat bij Kroton, blijkt wel uit onze voormalige slogan die in de jaren 90 werd gebruikt: ''Kroton is de kleinste en gezelligste studentenvolleybalvereniging van Groningen!''. Al sinds de oprichting van de vereniging draait het zo weinig mogelijk om uiterlijke schijn en kijken we buiten het veld niet naar volleybalklasse. Een kleine vereniging gaat niet ten koste van de gezelligheid binnen de vereniging, maar zorgt er juist voor dat vrijwel iedereen elkaar kent. Vandaar dat onze huidige slogan luidt: ''Kroton, een groot team''.

Naast dat onze leden fanatiek deelnemen aan de NeVoBo competitie, hebben wij sinds een aantal jaren ook een interne competitie: de leeuwenrace, vernoemd naar onze clubmascotte Tonnie de Leeuw. Hierbij voltooien de teams opdrachten door het jaar heen, om aan het einde van het jaar tot kampioen gekroond te mogen worden!

Onze sponsoren